Kernenergie is de laatste weken opeens weer volop in het nieuws

Kernenergie is de laatste weken opeens weer volop in het nieuws. Dit  woord kun je regelmatig langs horen en/of zien komen. De context is het klimaatakkoord dat erg actueel is in deze tijd.

Het woord kernenergie is samengesteld uit twee delen, die elk apart ook een compleet betekenisvol woord zijn. Er zijn meer voorbeelden van, denk aan: deurbel, kerkklok, appelsap. Er schieten u er ongetwijfeld meer te binnen.

Ik heb de betekenis van de beide onderdelen eens opgezocht in een (digitaal) woordenboek.

kern:

1)  het binnenste deel (van iets)

2)  het belangrijkste deel (van iets).

energie

1)  zin om iets te doen

2)  het vermogen om licht, warmte of beweging te maken 

Als je met deze definities in je achterhoofd het woord kernenergie weer als een geheel leest, zou het een heel andere betekenis kunnen krijgen. Een betekenis die invloed zou kunnen hebben op ons eigen handelen.

Spelen met woorden is een gevaarlijk spel, je kunt compleet je eigen betekenis ergens aan geven. Het is bekend dat heilige boeken van de diverse geloven op ontzettend veel manieren worden uitgelegd en aan menig oorlog ten grondslag liggen.

Maar ik wil hier juist een positieve lading aan geven.

In ons allen zit een kern van energie. Die ons inspireren kan om iets te doen, om in beweging te komen. U leest nu in het Kerstnummer van Eltheto-taal.

De link is snel gelegd; licht, warmte het zijn elementen die bij uitstek in de Kersttijd aan de orde zijn. En voor velen van ons zit hier ook de kern in van ons geloof. We komen in beweging om licht en warmte te verspreiden, niet alleen in onze eigen kring, maar voor zover wij daartoe in staat zijn, ook in breder verband.

De redactie wenst u toe dat u in deze tijd veel licht en warmte mag ontvangen en verspreiden.

Namens de redactie,