Laten we de nuance niet uit het oog te verliezen

online_yesIn de preken die wij wekelijks te horen krijgen in onze Elthetokerk wordt over het algemeen niet uitgegaan van een ”van kaft tot kaft” waar gebeurd verhaal dat de Bijbel ons zou voorhouden. De Bijbel dient als richtlijn, als spiegelverhaal, als referentiekader. Sommige verhalen zijn niet direct na de gebeurtenis genoteerd, maar vele tientallen, soms honderden jaren daarna.

Wij denken misschien dat in onze tijd, waar iedereen bovenop het nieuws zit, je dat risico kan vermijden. Wat er nu gepubliceerd wordt is zo controleerbaar omdat iedereen wel foto’s en/of filmpjes kan maken met zijn smartphone, dat de waarheid altijd boven komt drijven.

Het klinkt heel geruststellend, maar ik ben er niet van overtuigd. Wat ons bereikt via de sociale media kan zeker misleidend en onwaar zijn.

We hebben net de jaarwisseling achter de rug en in een naburige plaats was heel veel opwinding ontstaan. Een grote geldprijs zou gevallen zijn op een postcode in die plaats . De inwoners wisten het zeker, en deelden dit bericht massaal op Facebook. Een aantal besloot nog snel loten te bestellen. Later bleek dat er door de organisatie bewust op heel veel plaatsen geïnformeerd was naar mogelijkheden om een helikopter te laten landen, en zeker niet alleen in Krimpen aan de IJssel.

Jazeker, het stond op Facebook, maar dat het daarom ook waar was…..

Het eenmaal uitgesproken woord is als gemorst water, je kunt het niet meer oprapen. Dit oude gezegde is zeker ook van toepassing op het geschreven woord dat door velen van ons ook via de moderne media verspreid wordt.

Misschien is het wel een goed voornemen voor 2016 om de nuance niet uit het oog te verliezen.